Fläskschnitzel med vitlöksstekt potatis och sardellsmör

Det här äter vi till vardags ibland. Okej, det är lite jobb med maten men det går trots allt ganska fort. Inom en timme äter alla. Jag brukar alltid ha något smaksatt smör i frysen, för det är enkelt att bara plocka fram och slippa laga sås när tiden inte räcker till.

Recept för 4 personer.
Tid: Ca 1 timme

INGREDIENSER:

 • 600-700g fläskytterfilé
 • Ströbröd till panering
 • Ägg till panering
 • vetemjöl till panering
 • 0.5kg potatis, fast sort
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 3 tsk vitlökspulver
 • olivolja till potatisen
 • 3-4 msk smör till stekning
TILL DET SMAKSATTA SMÖRET
 • 150g smör, rumstempererat
 • 1 medelstor rödlök, finhackad
 • 4 sardeller

GÖR SÅ HÄR:

Sätt på ugnen på 120°C

Koka upp vatten till din potatis och koka potatisen tills de nästan är klara. Ställ åt sidan. (Tips! Halvkokt potatis är perfekt att ha i kylen)

Skär ca 2cm tjocka skivor fläskytterfilé och det antal som du behöver.

Nu ska du banka ut köttet och det görs bäst med köttet i en liten plastpåse(typ fryspåse). Ta en i taget och banka ut dem försiktigt till ca 2-4mm tjocklek. Om du inte har en klubba för att banka med kan man använda något annat. Helst något platt men en kavel eller en vinflaska funkar. Jag har provat och det gick utmärkt!

Salta och peppra köttet.

Dubbelpanering. Ta fram tre skålar eller lite djupa tallrikar. Tänk på att köttet ska rymmas. Häll mjöl i en, ägg i en annan och ströbröd i den sista. När man gör dubbelpanering måste man arbeta lite med fingrarna i mjölet och ägget för att verkligen få in det överallt. Börja med mjölet, sen ägget och sist ströbrödet. Dubbelpanera alla(fast en i taget) och ställ sen åt sidan.

Skär potatisen i mindre bitar, i med lite smör och olja i en stekpanna och i med potatisen, glöm inte att salta och peppra. Stek den tills den börjar få färg, sänk värmen och lägg i din vitlök. Stek tills vitlöken är mjuk. Häll över allt i en ugnsfast form, strö över lite vitlökspulver om du tror att det behövs och ställ in i ugnen(långt ner).

SARDELLSMÖRET

Sånt här görs med fördel i förväg. Det går förvisso fort att göra à la minute, men det tar ingen plats i frysen och det är lika bra att göra en större sats närt man ändå håller på. Jag brukar nästan alltid ha lite vitlökssmör, citronsmör eller något annat hemma i frysen. Så skönt att kunna plocka fram när det behövs.

Smält 1/3-del av smöret i en liten kastrull, i med all lök, sardeller och låt sjuda lite. Lite brynt smörsmak är bara härligt men det får absolut inte brännas. Låt svalna. Blanda sen detta smör med de resterande 2/3-delarna. Lägg ut smöret på smörpapper och rulla ihop och dunka in i frysen.

STEKNING

I med smör i en stor stekpanna. Det är viktigt att smöret inte bränns så sätt spisen på lite lägre än vanligt. (6-7) I med köttet. Det ska riktigt bubbla med smör när man steker schnitzel. Annars bränner man bara brödpaneringen. Den ska nästan bada i smör. Vänd på köttet när det fått en fin gyllenbrun yta. ha i mer smör efter vändningen brukar vara att rekommendera. När du stekt båda sidorna, lägg över schnitzeln på en plåt och in i ugnen. (detta är bara för varmhållning så du kan sänka temperaturen till ca 80°C) Fortsätt att steka och fyll så på plåten med alla schnitzlarna. Se bara till att du inte lägger bitarna över varandra i ugnen.

Vill du – och hinner – gör en snabb sallad, bara rödlök, tomater och vinaigrette. Har du rödvinssås i frysen skulle det passa perfekt med detta också.

Smaklig måltid!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *