Jag älskar kinamat. Det är ganska enkel mat och packat med umami. Jag kan ibland sakna kinamat där vi bor. Den lokala kinakrogen är liksom en bit bort. Så jag tänkte att jag gör det själv. Hur svårt kan det va? Efter lite research bestämde jag mig för att göra min version på bland annat den här rätten, Mongolian Beef. Detta är resultatet.
Tänk på att du kan välja vilket kött som helst, eller tofu(glöm bara inte att marinera det länge, och se till att du pressat ut så mycket vätska du kan innan du marinerar).
Recept för 4 personer.
Tid: 20-30 minuter (ej ink. marinad)
INGREDIENSER:
- ca 500g ryggbiff
- 3 vitlöksklyftor – hackade
- 5 cm tjock ingefärsbit, delade i tunna strimlor som tändstickor
- 3 msk Santa Maria oystersås
- 2 msk ljus soya
- 1 msk mörk soya
- 2 tsk färskmalen vitpeppar. Gärna Sarawak från Werners Gormetservice
- 2 tsk Santa Maria sesamolja
- 2 msk rostade sesamfrön, vita
- 2 msk rapsolja eller annan olja som tål hög värme och är smaklös
- ev. 2 tsk chiliflakes (om du vill ha lite hetta. Gärna mer om man gillar det)
MARINAD:
- 2 msk majsstärkelse
- 2 msk ljus soya
- 1 msk Shaoxing wine eller 1 1/2 msk kycklingbuljong.
Vinet här är så värt att köpa enbart för att ha till matlagning. Om det inte finns i din butik finns det på systembolagets beställningssortiment.
GÖR SÅ HÄR:
Värm en torr stekpanna, lägg i sesamfrön och torrosta de tills de blir gyllenbruna. Passa stekpannan det går fort och dom bränner lätt. Häll över dem i en skål och ställ åt sidan.
Skär köttet tunt i strimlor, (se bild)
Blanda ihop marinaden och lägg i köttet. Blanda runt ordentligt. Låt vila i ca 30 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser förutom vitlök, chili, ingefära och sesamolja.
Nu kan du sätta på riset. Helst jasmin, 3dl ris och 5dl vatten, ca 15-20 min.
Sätt på spisen på högsta sprutt och ställ dit stekpanna eller wok, när du ser att det är varmt slå på din olja. I med vitlök och ingefära samt ev chili. När du ser att de börjar få färg är det dags för köttet, lägg i det och försök fördela det så gott det går(marinaden gör att det klibbar). Eftersom det är tunt skuret kött går det fort att steka klart. Vispa runt med stekspaden så alla bitar får färg. Sänk värmen något och häll på såsen du blandade tidigare.
När du är nöjd och allt kött är täckt av såsen, stäng av värmen, häll på lite sesamolja och toppa med lite av sesamfröna som vi rostade tidigare. Klart att servera.
Smaklig måltid!
Leave a Comment