Rillette

på fläskkarré

Frankrikes svar på slarvsylta? Nja inte riktigt, men nästan. Jag brukar i alla fall gladeligen ersätta syltor och pastejer på smörgåsbordet/julbordet/påskbordet, ja ni förstår – med denna magiska rillette. Det går fort att göra arbetsmässigt och den kan tillagas flera dagar i förväg.

Enkelt men ändå lyxigt på något vis. Serveras på en skiva smörstekt bröd och något picklat. Vi brukar servera med cornichoner. Svingott!

Tid: ca 2 timmar

INGREDIENSER:

  • 200g fläskkarré
  • 2 gula lökar, i större bitar
  • 8 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1.5 dl vitt vin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Salt & peppar
  • 3 msk ankfett

GÖR SÅ HÄR:

Dela köttet i mindre bitar ca 5 x 5cm. Ta fram en tillräckligt stor kastrull eller gryta med tillhörande lock. Tänk på att alla ingredienser ska få plats.

Lägg alla ingredienser i grytan, slå på värmen och låt det koka upp. När grytan kokar; på med locket och sänk värmen tills det småputtrar. Nu ska det puttra i minst 2 timmar tills köttet går att dela med en gaffel. Kolla till din gryta då och då så att det finns vätska kvar, fyll  på med lite vatten om det behövs.

När köttet är färdigt ta ut grytbitarna, sila vätskan och slå tillbaka i en kastrull. Salta och smaka av. Låt det koka ned något. Vätskan ska binda med ditt kött sedan så se till att den inte är alltför blöt.

Ta en gaffel och tråda köttet. I kastrullen slänger du nu i ankfettet, se till att det smälter, rör om så det blandas väl. Smaka av igen om du behöver mer salt. Vänd ned ditt kött i vätskan och blanda runt.

Låt det svalna något och lägg över det i tätslutande burkar. Ställ in i kylen när de svalnat och ta fram en timma innan servering och njut.

Smaklig måltid!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *