Jag började äta varma edamamebönor med flingsalt för många år sedan när jag jobbade på Restaurang East i Stockholm. Dom hade det som ett snacks eller tillbehör som man kan beställa till drinken eller maten.
Det är ett utmärkt sätt att servera dem. I detta receptet har jag bara ökat smaken med att tillsätta hemmagjord chiliolja.
Recept för 4 personer.
Chilioljan ger ca 2-3 dl färdig produkt.
Tid: 15 min att koka och blanda ihop, Chilioljan tar ca 20 min
INGREDIENSER:
- 1 påse edamamebönor, frysta
- 2-3 msk hemmagjord chiliolja, eller färdigköpt
Chiliolja
- 4 st vitlöksklyftor, finhackade
- 2 st schalottenlök, finhackade
- 1 msk sichuanpeppar
- 2 mk ljus soya
- 2 msk Toban Djan
- 2 msk socker
- 1 nypa flingsalt
- 4 msk chilipulver
- 8 msk chiliflakes
- 0.5 dl vita rostade sesamfrön
- 2.5 dl rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
Lägg de frysta bönorna i en kastrull och fyll på med vatten så att de precis täcker bönorna, salta och låt koka upp. Dra sedan av och låt stå någon minut, häll av vattnet och blanda ned din chiliolja, salta lite på toppen.
CHILIOLJA
Ta 2 msk olja i en het stekpanna, lägg i lök och vitlök. Låt det puttra på medelvärme i ca 5 minuter, rör om då och då.
I en annan stekpanna torrostar du dina sichuanpepparkorn. När det ryker och doftar om dem häll över i en mortel och krossa dem.
Ta sen dina sesamfrön i samma stekpanna och rosta dem försiktigt. Ställ dem åt sidan när de är klara.
Rör om din lökmix, när de börjar få färg slå över resterande olja och vänta tills den blivit varm och börjar puttra.
Häll över resterande ingredienser utom sesamfröna och låt puttra under omrörning i 5-10 minuter tills allt har blandats ordentligt. Ställ av och vänd sist ner sesamfröna. Häll över allt i en lufttät burk och låt svalna med öppet lock. Förvara i kylen tills du behöver den.
Smaklig måltid!
Leave a Comment