En gammal klassiker komponerad av Leif Mannerström. Väldigt god, och relativt enkel att göra.
Recept för 4 personer.
Tid: Minst 2 dygn, men effektiv tid ca 30 minuter.
INGREDIENSER:
- 400g mittbit av oxfilén
- 4 msk strösocker
- 2 msk salt
- 3 msk madeira
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
SENAPSSÅS:
- 0.5 dl dijon
- 1-2 msk socker
- 1 krm salt
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- 0.5 msk riven pepparrot på burk
- 2 stänk worcestershiresås
- Salt och peppar om det behövs
GÖR SÅ HÄR:
Blanda salt, socker, peppar, tillsätt vinet och blanda. Gnid in filén med blandningen. Lägg i en plastpåse och fyll på med resten av blandningen. Förslut påsen och låt ligga i kylen i minst två dygn. Vänd påsen då och då. tag ut filén och rulla in den i plastfolie. Lägg in i frysen.
När den sen ska användas, ta ut och låt halvtina. Skär upp i tunna skivor och lägg de som på bilden. Serverar ni på tallrik rippla senapssåsen över den gravade oxfilén och servera tillsammans med en liten grönsallad. På bilden har vi senapssåsen i mitten för detta var för en buffé.
SENAPSSÅS:
Blanda alla ingredienser, rör tills sockret har smält. Tillsätt oljan droppvis under hård vispning. Tillsätt till sist pepparrot och smaka ev. av med salt och peppar.
Leave a Comment