Hainanese Chicken rice (kyckling med ris), en traditionell maträtt i Singapore och Malaysia.
Detta är en ganska enkel rätt att tillaga , det tar ca 1 h men kycklingen sköter sig själv så arbetsmässigt pratar vi om ca 30 min.
Jag kommer nedan gen förslag på två såser ni kan använda er av.
Recept för 4
Tid: 1 timme
INGREDIENSER:
- 1 hel kyckling
- 4 salladslökar, gröna delen
- 5-10 cm ingefära
- 1 stor gryta eller kastrull som rymmer hela kycklingen
- Vatten
- Salt
- Sesamolja
Riset:
- 3 dl jasminris
- 5 dl kycklingbuljong
- Salt
- 3 vitlökar, hackade
Soya dipp:
- 4 msk soya
- 1 msk sesamolja
- 1-1 /12 dl kyckling buljong
- Blanda alla dessa ingredienser när din kyckling kokat klart.
Vårlök, ingefära och chili:
- Vita delen av vårlöken, tunt skuren
- 4 cm ingefära, riven
- 1 röd chili, riven
- 1 vitlök, riven
- 2 msk rapsolja
- 1/2 dl kyckling buljong
- Ned med alla ingredienserna utom buljong och olja i en mortel, se till att mortla till en pasta. Värm upp oljan och slå över den när den är rykande het. Blanda ned kyckling buljongen när din kyckling är klar.
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att titta runt kycklingen och hitta någon del med fett på.
Brukar finnas precis i öppningen av kyckling. Skär bort den biten och spara till senare.
Gnid in hela din kyckling i rikligt med salt, ställ åt sidan
Ta din gryta eller kastrull och fyll på med så mycket vatten att den täcker din kyckling när den ska i.
Lägg i dina fyra vårlökar i vattnet, skär ned din ingefära i grova skivor och slå sönder dem något. Ned med dem i vattnet och koka upp. När vattnet kokar stoppar du i din kyckling, sänt värmen och koka under lock i ca 1 h.
Under tiden kan du förbereda för riset och dina dipp såser.
När kycklingen är klar lägg den på galler så att den torkar och svalnar något. Gnid in den i lite sesamolja. Skär ut bröst och lår och lägg upp. Smaka av buljongen så att den har sälta och koka ned den ett par minuter för bättre smak.
Riset:
Dags för hjälten i rätten.
Mät upp 3 dl ris, ta kycklingfettet och lägg i en stekpanna med lite rapsolja. Låt fettet smälta ned så att biten drar i hop sig. Lägg i hackade vitlöken och låt den stekas i fettet tills den börjar få färg. Sila oljan och slå över riset, fyll på med 5 dl av din kycklingfond, salt och koka i ca 15 min tills det är klart.
PS glöm inte att resterande buljong blir en grym soppa dagen efter!
Leave a Comment