Helstekt majskyckling med salvia och citron

Dags att prata kyckling. För det är ju så värt pengarna, när man väl hittar en fin majskyckling i affären, att köpa en glad fet kyckling som levt på majs inte bara för djurets skull men även för smaken. En riktig majskyckling är så saftig i jämförelse med billigare småfåglar man köper i butik. Smakar det så kostar det i det här fallet, fast det är ändå överkomligt.

Recept för 4 personer.
Tid: ca 1 timme

INGREDIENSER:

  • 1 majskyckling, ca 1.2 kg
  • Färsk salvia, 10 blad
  • 1 msk Torkad salvia
  • 1 citron, i tunna skivor
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175°C.
Nu förbereder vi kycklingen, ta fram en ugnsfast form, gnid in din kyckling i salt, glöm inte att salta inne i kycklingen också, ta sedan din torkade salvia och dina delade citroner och lägg runt om och i din kyckling, peppra. ha på lite olivolja ovanpå. In i ugnen och låt vara inne 40-60 minuter, beroende på ugn och kycklingens storlek.

När kycklingen är klar ser man det genom att skära vid låren, om kötten är vitt är det klart om det fortfarande är rött låt det stå 5-10 minuter åt gången. Kolla hellre fler gånger så att det blir perfekt än att få en överstekt pippi. När du gjort detta ett par gånger så kan du sen din ugn, och vet ganska bra tidsmässigt hur lång tid en kyckling behöver i just din ugn.

Nu ska vi fritera salvia. Ta rapsolja i en stekpanna så att oljan höjer sig 0.5 cm i panna. När oljan är varm lägger du i salviabladen en eller två åt gången, någon sekund på varje sida. Plocka av och lägg på papper, salta lite.

När kycklingen är klar låt den vila ca 10 minuter under folie.

Antingen serverar du den med en tomatsås och låter alla vi bordet skära sin egen del eller så kan du separera bröst, lår innan servering. Lägg över dina friterade salvia blad. Men vad du än gör släng inte benen och skrået. Det ska vi koka fond på! Glöm inte att du betalar lika mycket för ben och skrå som du gör för bröstet.

Smaklig måltid!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *