Kalvfrikadeller i sötsyrlig dillsås

Jag har alltid varit förtjust i frikadeller, framför allt kalvfrikadeller. jag är även förtjust i kokt kalv i dillsås så här har vi kombinerat dessa två rätter. Blev jättegott!

Recept för 4 personer
Tid: Tar ca 45 minuter

INGREDIENSER:

FRIKADELLERNA:
  • 500g kalvfärs
  • 1 msk potatismjöl, rågad
  • 1 ägg
  • 2 msk vispgrädde eller mjölk
  • 1 krm mald koriander
  • 1 tsk salt
  • Nymald vitpeppar efter smak
  • En halv gul lök, riven
FONDEN:
  • 1 liter vatten
  • En halv gul lök, fint skivad
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 2 höns/kycklingbuljongtärningar
SÅSEN:
  • 2 dl grädde
  • 1 msk 24% ättika
  • 2 msk strösocker eller efter smak
  • 1 knippe finhackad dill
  • 1 msk maIzena, 1 msk vatten blanda för att reda av

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla ingredienser till färsen noggrant och ställ åt sidan för att vila. Fortsätt med fonden, i med alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 6-7 minuter. Nu är ett bra tillfälle att börja rulla dina frikadeller. För att underlätta rullning av köttbullar smörj dina händer med lite olja eller vanligt vatten så går det enkelt. Lägg i frikadellerna i vattnet och låt sjuda i ca 6-7 minuter. Ställ åt sidan och låt dem vara i fem minuter. Plocka sen upp dem ur vattnet med en hålslev och ställ åt sidan. Sila av buljongen till en annan kastrull. Koka upp och reducera ner tills 4 dl återstår.

Tillsätt grädde, koka upp och låt koka tills du har ca 5 dl sås i kastrullen, tillsätt ättika och socker, låt koka ett par minuter och smaka av så att du tycker såsen har en bra balans mellan syra, sälta och socker. När du är nöjd lägg i dina frikadeller och låt det koka upp igen, red av med majzena, tillsätt dill. Klart att servera.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *