Scientologins hemligheter

Igår sändes dokumentären ”Scientologins hemlighet”…och Religionsfröknarna satt förstås bänkade.

I dokumentären intervjuas fd. medlemmar i rörelsen av BBC-reportern John Sweeney och Sweeney och hans team besöker också rörelsens amerikanska huvudkvarter. Dokumentären målar upp en bild av en rörelse som hotar sina medlemmar, utövar total kontroll och makt. Familjer hålls skilda åt och medlemmar tvingas till abort då barn inte är tillåtet inom Scientologins Sjöorganisation, ett brödraskap inom Scientologin som ska utgöras av de mest hängivna scientologerna.

Avhoppare berättar de hemligheter som Scientologin vill bevara och som scientologer menar att man bara kan förstå och vara redo för om man arbetat sig fram steg för steg och uppnått OT 3 (Operating Thetan nivå 3), rörelsens hemliga texter….berättelserna om den intergalaktiska rymdkejsaren Xenu som för 75 miljoner år sedan skickade thetanerna till jorden och sedan sprängde dem. Delar av det som återstår av thetanerna tar sig in i våra kroppar och gör oss sjuka. En berättelse som i dokumentären har som syfte att framställa hela rörelsen som galen – misstänker man. Dokumentären visar också hur själva TV-teamet förföljs och kontrolleras, och Scientologin framställs som en strikt kontrollerande, penningautsugande och farlig sekt.

Förstås intressant av få ta del av vad några avhoppare har att säga tycker vi…men naturligtvis blir bilden ensidig…avhoppare är ju i någon mån alltid kritiska till den rörelse de hoppat av från – annars skulle de ju inte hoppat av….och uppenbarligen finns det också de som anser att Scientologin är något positivt, Scientologikyrkan har ju ändå en eller ett par miljoner medlemmar i världen.

”Scientologins hemligheter” visar bara ena sidan av myntet…och huruvida det är den sanna bilden eller inte låter vi vara osagt (del av sanning är den ju naturligtvis eller någons sanning), men dokumentären kan vara klart värd att se.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *