Helgrillad fläskkarré med Pommes Anna

Denna sommar när vi varit hemma så mycket har jag börjat ta mig an grillen. Jag är långt ifrån en grillmästare och har i ärlighetens namn inte grillat många gånger. Men som vanligt kan jag inte gör något enkelt för mig själv, måste ständigt utmana mig själv. Ibland går det jättebra trots bristande kunskap och ibland går det åt pipsvängen. Men på det igen bara. Denna gången gick det vägen och det var förvånansvärt enkelt. Det gäller bara att kontrollera värmen i början av grillningen.

Pommes Anna är en klassisk fransk potatiskaka med en twist – västerbottensost. Jag gillar egentligen inte potatis så mycket, i alla fall inte i sin vanliga tråkiga kokta form – men en god potatiskaka kan jag alltid tänka mig att äta. Det är lite förberedelser med en potatiskaka men har du som jag en mandolin eller en matberedare hemma som kan skiva din potatis tunt går det rätt snabbt att ordna. Man kan välja själv om man vill skala eller inte, jag personligen stör mig inte på skalet så vi tvättar bara potatisen innan vi skivar.

Recept för 6 personer.
Tid: Tar minst 1 timme

INGREDIENSER:

  • 1 kg fläskkarré
  • 1 påse Santa Maria allround rub
  • 1 dl Santa Maria BBQ Sauce Bourbon Whiskey

Pommes Anna med västerbotten:

  • 1 kg potatis (välj själv om du vill skala)
  • 100-150g riven västerbottensost
  • 250g smör, kylt
  • Pajform
  • Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225°C.

Börja med att gnida in din stek i allround kryddningen och ställ åt sidan.

Beroende på hur snabb din grill är; tänd grillen så grillkolet är redo att använda inom ca 30 minuter. Jag använder kolgrill, så för mig tar det lätt 20 minuter innan den är redo. Har du gasolgrill går det ju snabbare.

Medans grillen blir klar förbereder vi Pommes Anna. Ta fram matberedare eller mandolin och börja göra riktigt tunna skivor av all potatis. Plocka fram pajformen, smöret, den rivna osten och en osthyvel. Nu kör vi.

Det är ungefär som att lägga en lasagne. Smörj botten av pajformen med lite smör och lägg ett lager av potatisskivor, salta och peppra ordentligt(potatis tål mycket salt, men glöm inte att osten är salt i sig). Nu tar du din osthyvel och hyvlar tunna skivor smör och fördela dessa över potatisen, sen strör du ett tunt lager med ost. Sen upprepar du detta lager för lager tills potatisen är slut. Sista lagret lägger du bara potatis, salt och peppar, annars kommer osten bränna om du toppar med den.

Nu vill vi pressa ihop detta lite grann. Om du har ett lock eller en lite mindre stekpanna som får plats ovanpå ställ den där för att tynga ned och pressa ihop kakan. Man kan låta pressen ligga kvar sen även inne i ugnen, men tänk bara på att det du pressar med ska vara ugnståligt.

Nu grillar vi köttet. Lägg köttet på grillen på direktvärme i ett par minuter så att det får lite yta. Vänd så att alla sidorna får yta. Flytta sen köttet till indirekt värme och låt grilla i 30-40 minuter, glöm inte att vända ett par gånger under tiden.

När köttet ligger och myser på den indirekta värmen är det dags för potatiskakan att åka in i ugnen. Den tar ca 40-45 minuter att bli klar.

När din köttbit har en innertemperatur på ca 70-75°C är den klar. Ta upp den och pensla med BBQ-såsen och låt den vila i 15 minuter innan du skär rejäla skivor och serverar.

När kakan är färdig, låt den svalna något. Vänd sen kakan upp-och-ned och skär tårtbitar och servera.

Smaklig måltid!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *