Jag hade länge varit sugen på anka, men hittade inte riktigt något recept som inspirerade. Jag har också varit sugen på att testa autentisk Kung Pao Chicken. Så jag valde helt enkelt att kombinera Kung Pao med anka, sen älskar jag nudlar i alla dess former så det valet var självklart.
Recept för 4 personer.
Tid: Tar 30-40 minuter
INGREDIENSER:
- 2 ankbröst, man kan räkna med ett halvt bröst per person
- 2 krm five spice
- Somen nudlar
- 2 msk majzenamjöl
- 1 msk ljus soya (kikoman)
- 2 msk mörk soya
- 2 msk mörk kinesisk vinäger eller 1.5 msk risvinäger
- 1 msk Shaoxing wine, kinesikt risvin eller 2 msk kycklingfond
- 3 msk muskavadosocker
- 1 msk sesamolja
- 0.5 dl vatten
Dessa steks separat:
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 2 tsk ingefära, hackad eller santamaria ingefära paste
- 6-10 torkade chili beroende på hur stark man gillar sin mat.
- 3 salladslökar delade i ca 3 cm bitar
- 2 tsk sichuanpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Skär diagonala skåror på fettsidan av dina ankbröst, gnid in med five spice och salt.
Ta fram en stekpanna och sätt på medelvärme och lägg i denna bröst med fettsidan nedåt och låt pannan bli varm med ankbrösten i. Då kommer fettet att släppa och du får en krispig fin anka.
Under tiden blandar du alla dina ingredienser utom vitlök, ingefära, chili, sichuanpeppar och salladslök i en skål.
Koka upp en kastrull med vatten och koka dina nudlar. Häll av innan de är klara då det kommer vändas i såsen vi gör och gå klart där. Se till att nudlarna är kalla.
När ditt ankbröst börjar bli fuktigt på ovansidan och köttsaften börjar sippra igenom, vänd på bröstet. När det är klart ska det ha en inner temperatur på 57°C, låt ligga i 10 minuter. Under tiden gör vi klart resten av rätten.
Ta nu samma stekpanna som du hade ankan i och behåll fettet som släppt. Sätt på medelvärde och släng i chili, vitlök, ingefära och sichuanpeppar. När vitlöken inte är rå längre slå över din såsblandning och koka upp. I med nudlarna och salladslök och vänd runt. Klart.
Skär upp ankbrösten, lägg upp dina nudlar och servera.
Smaklig måltid!
Leave a Comment