Fläskfilé i grönpepparsås

Detta är en absolut favorit både hos barnen och oss vuxna. Detta är en rätt du kan bjuda gäster på och det slutar nästan alltid med att receptet delas efter en middag.

Receptet har jag fått av min mamma som lagat denna rätt så länga jag kan minnas. Detta var rätten jag som liten önskade mig när jag fyllde år, och det är fortfarande en rätt jag lagar minst en gång i månaden.

Tänk på att rätten innehåller rätt mycket grönpeppar och det är en smaksak vilken typ av hetta man vill ha. Dessutom är det väldigt olika kvalitet beroende på märke. Vissa är mer intensiva än andra så ta det varsamt och lägg till efter hand.

Recept för 4 personer.
Tid: 20-25 minuter

INGREDIENSER:

  • 600 gr fläskfilé
  • 2 msk torkad grönpeppar, mortla
  • 1.5 msk dijonsenap
  • 2 msk rågade ljus soya ( ex kikoman)
  • Ca 4 dl grädde eller syrad grädde
  • Citron eller rödvinsvinäger vid behov och efter smak.

GÖR SÅ HÄR:

Nu går det for att laga middag

Sätt på riset, använd gärna basmati eller jasminris. Riset tar ca 15 minuter och det är ungefär den tid du behöver för att laga en grymt god middag.

Klara, färdiga, gå!

Skär fläskfiléen i ca 2 cm tjocka skivor. Ha olja i pannan, låt den bli varm och tillsätt smör, sen ned med fläsket. Låt det få färg. Fläskfiléen kan snabbt bli torr och tråkig. Så bryn den snabbt, så den får färg och plocka sen bort från pannan. Använd den köttsaft som finns i pannan, sänk värmen något och tillsätt grönpeppar, dijon, soya och grädde. Använd visp så att allt blandas ordentligt. Lägg ned köttet i pannan igen och låt det koka upp, då kommer köttet gå klart det sista i såsen.

Glöm inte smaka av. Här tillsätts syran i form av antingen citron eller vinäger. Grädde kan bli lite kvalmigt och ett par droppar syra i rätten kan vara avgörande för en bättre upplevelse. Är ni som jag kan man om man tycker om lite hetta tillsätta lite mer mald/mortlad grönpeppar.

Riset är klart, dra av det från värmen och vänd runt, sätt tillbaka locket och låt det stå ett par minuter.

Nu är allt klart. Det har tagit dig ca 20-25 minuter att svänga ihop en grymt god middag.

Servera gärna med en sallad, fetaost gör sig märkligt nog väldigt bra till detta, samt en fransk vinaigrette.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *