Barnens favorit! Vår version på kentucky fried chicken. Frasiga, saftiga friterade kycklinglårfiléer. Det är lite pyssel med att fritera, men så värt att göra det ibland. Dessa små nuggets med dipsås är försvinnande goda.
Recept för 4 personer.
Tid: 1 timme
INGREDIENSER:
- 700 gr kycklinglårfilé
MARINAD:
- 1.5 dl filmjölk
- 0.5 msk spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk lökpulver
- 0.5 msk vitlökspulver
- Salt & peppar
PANERING:
- 3 dl mjöl
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
Skär kycklingen i lagom stora munsbitar.
Marinad: Blanda marinaden och vänd ned kycklingen. Låt stå i minst 2 timmar, helst längre. Planera din matlagning så kan du låta det stå över natten.
Panering: Lägg de torr ingredienserna i en påse och blanda ordentligt. Lägg sedan i några kycklingbitar åt gången och skaka påsen. Fortsätt så med all kyckling. Lägg ut bitarna på lite bakplåtspapper och låt dem ligga en stund innan fritering.
Fritering: Jag har köpt mig en liten fritös för ett par hundringar som jag kanppt kan leva utan. Om du inte har en sån kan ni fritera i en kastrull. Oljan ska vara runt 180-190°C. Ni kan kontrollera värmen genom att doppa t ex en träslev i oljan. Om det bubblar om sleven(små champagne-liknande bubblor) är värmen lagom. Jag brukar använda rapsolja när jag friterar. När du friterar, lägg inte i för många åt gången för då sjunker temperaturen på oljan och friteringen blir blöt. Fritera gärna allt två gånger(fast lite kortare tid första friteringen), då jag upptäckt att du får en krispigare yta och en bättre fritering. Serveras med ris eller som det är. Tillsammans med någon god dippsås såklart!
Smaklig måltid!
Leave a Comment