Tarte Tatin

När jag började på Coconasse i Paris 1967, hade de en stjärna i Guide Michelin och under mina två år där gjorde jag mellan fyra och sex tarte tatin i veckan. Där lärde jag mig även gjort smördeg från grunden, men det gör jag aldrig längre, den köper jag färdig.

Recept för 8-10 personer (24 cm teflonstekpanna)
Tid: ca 2 timmar (den ska svalna emellan)

INGREDIENSER:

  • 12 äpplen, använd endast Golden delicious
  • 200g rumstempererat smör
  • 2 kkp strösocker
  • 1 smördegsplatta som täcker

GÖR SÅ HÄR:

Tryck ut smöret i den kalla pannan, strö över sockret. Ställ åt sidan.

Skala äpplena och tag ur kärnhuset, dela äpplet i två halvor längs med kärnhuset. Ställ sedan äppelhalvorna runt hela pannan tills den är fylld. Strö lite socker ovanpå. Sätt ugnen på 175°C och låt den bli varm.

Sätt på pannan på spisen, medelvärme, och låt den steka tills socker och smör har fått en gyllenbrun färg. Sätt in i ugnen och låt baka i ca 30 minuter eller mer, beroende på ugn. Tag ut och låt svalna. Lägg ut smördegen och skär ut en rundel lika stor som pannan. Lägg den ovanpå och stick små hål i degen. Höj temperaturen i ugnen till 250°C, när den är varm, sätt in pannan och baka av den tills degen fått färg. tag ut, låt svalna något och vänd upp på ett fat.

Smaklig måltid!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *